Gjesteinnlegg fra FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold):

I 2019 er det 50 år siden starten på den moderne homokampen: Natt til 28. juni 1969 hadde folk sett seg lei av politiets trakassering av skeive og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet Stonewall Inn i New York. Siden den gang har Pride blitt arrangert over hele verden.

I år feirer vi den skeive historien: kjærligheten, menneskene, kampene og seierne.

For å fortelle hele historien, om de små og de store øyeblikkene, trenger vi din hjelp. Har du et år og en historie fra ditt skeive liv du husker ekstra godt og vil dele? Send en e-post til historie@foreningenfri.no – alle historier behandles og publiseres anonymt. Legg gjerne ved bilder! Historiene vil bli delt på på Instagram-kontoen pride50aar.

50-års jubileet vil feires med brask og bram over hele verden. Alle Pride-festivaler i Norge i 2019, i regi av FRI, vil ha fokus på historie. Vi feirer Pride for å markere at vi er stolte av mangfoldet, hva vi gjør, hvordan vi ser ut, hvem vi elsker og hva vi synes er viktig. FRI arrangerer Pride-festivaler over hele landet.

FRIs Pridefestivaler 2019

21-24. februar: Vinterpride Lillehammer 2019
8.-12 mai: Bygdepride i Ørsta/Volda
01-08. juni: Regnbuedagene i Bergen
14-23. juni: Oslo Pride
21-25. august: Skeive Sørlandsdager
27.-31. august Harstad Pride
01-08. september: Stavanger på skeivå
06-15. september: Trondheim Pride
20-21. september: Telemark Pride
26.- 29. September: Barents Pride i Kirkenes
11-16. november: Tromsø Arctic Pride

Feiring av Pride i Norge

Stadig flere lokale Prider dukker opp i vårt langstrakte land! Det er urolig morsomt. Noen er store og varer i mange dager, mens andre er mindre og varer kanskje kun en formiddag. Mulighetene er mange. En Pride er uansett en fest! En anledning til å feire det vi er stolte av, det vi har oppnådd og en mulig plattform for å sette lys på de kampene vi fortsatt kjemper.

Ikke alle fylkeslag kan eller har mulighet til å arrangere Pride – det kan være en krevende oppgave. Når det er sagt er det også veldig gøy. Er det første gang dere tenker på å lage Pride, så ikke gap for stort. Sats på en markering en lørdag formiddag for eksempel. En parade, en konsert, en fest eller noe annet som kan samle folk og sette lys på en viktig sak. Deretter kan det bygges ut. Et tips er å snakke med andre FRI fylkeslag som har arrangert Pride før – der er det mange gode råd å høste. Ofte trenger man ikke finne opp hjulet på nytt.

Finn også gjerne andre lokale organisasjoner og lag dere kan samarbeide med. Få lokalpolitikerne med på laget og sørg for å være inkluderende og åpne.

Alle FRIs Pride-festivaler har et felles tema som danner utgangspunkt for årets festival. I 2017 var dette temaet «fryktløs kjærlighet» og ble synliggjort blant annet gjennom kampanjen Gå for meg, som oppfordret folk til å delta på Pride for alle de som enda ikke kan eller tør delta. I 2018 var det felles temaet for festivalene «familie». Mens vi i år feirer vår skeive historie.

Pride-festivaler i Europa

ILGA-Europe sin Pride Event Calendar gir deg oversikt over pride festivaler i hele Europa.

Motstand mot Pride

Også innenfor det skeive miljøet er det motstand mot Prider. Noen mener at Pride fokuserer for mye på seksuell orientering og mangler diskresjon, noe de mener er ødeleggende enten for offentlig moral eller for homosaken. De foreslår ofte å i stedet kjempe for bedre integrering i kulturen generelt. Andre avviser Pride på grunnlag av identitetspolitikken den fører, de mener at ens seksuelle orientering ikke bør være en essensiell personlig definerende karakteristikk. Noen mener de blir ekskludert og ignorert fordi miljøet generelt ofte er identifisert med liberale politiske konsepter de ikke er enige i. Det er også noen som stiller seg kritiske til kommersialiseringen av gay pride-arrangementer, og noen av dem har holdt motarrangementer de kaller ‘gay shame’ (homofil skam).