Her har vi samlet en oversikt over nettverk og initiativ innenfor bærekraft og samfunnsansvar. Kanskje er noen aktuelle for din bedrift? Hvis du ønsker hjelp med å finne ut hva som er relevant for dere, ta kontakt med oss.

Bransjespesifikke eller ISO-sertifiseringer er ikke inkludert i denne oversikten. Oversikten er i alfabetisk rekkefølge. 

Kjenner du til et nettverk eller initiativ vi burde inkludere i oversikten, send en mail til maria@corpgood.com 

Oversikt oppdatert 14. mai 2021

10 prinsipper for grønt innkjøpsvett
Grønne innkjøp er innkjøp som bygger på FNs 17 bærekraftsmål. De spiller på lag med klima, natur, arbeids- og menneskerettigheter, og bidrar samtidig til innovasjon og konkurransekraft.

For å bidra til det grønne skiftet er produsentene avhengig av at flere etterspør slike løsninger. 10 prinsipper for grønt innkjøpsvett er ment som en veileder og et felleskap. Ved å signere stiller bedriften seg bak prinsippene og skal jobbe for å implementere dem i sitt eget innkjøpsarbeid. Prinsippene er utviklet av Skift

10 prinsipper for sirkulært næringsliv
10 prinsipper for et mer sirkulært næringsliv er ment som en enkel veileder som alle virksomheter kan strekke seg etter i arbeidet fra en lineær til en sirkulær økonomi. En sirkulær økonomi har som formål å beholde høyest mulig grad av nytte og verdi av produkter, materialer og komponenter. Prinsippene er utviklet av Skift, og ved å signere stiller bedriften seg bak prinsippene og skal jobbe for å implementere dem i virksomheten.

B Corps
Sertifiseringssystemet B Corp er kanskje den mest omfattende ordningen i denne oversikten. Med en B Corp-sertifisering forplikter selskapet seg til å vurdere den sosiale og miljømessige påvirkningen alle aktivitetene i bedriften har, på lik linje med vurderinger de gjør av økonomisk lønnsomhet. For å bli en B Corp må selskapet fullføre en såkalt B-Impact Assessment, og oppnå minst 80 av 200 poeng. Vurderingen består av fem forskjellige kriterier: Governance, Workers, Community, Environment og Customer Impact Area. I dag finnes det over 3,900 bedrifter som er sertifiserte som B Corps i 150 forskjellige land, og det finnes kun en håndfull B Corps i Norge for øyeblikket. 

Grønnvaskingsplakaten
Grønnvaskingsplakaten er utarbeidet av blant annet Skift og Miljøstiftelsen Zero, etter initiativ fra flere som jobber profesjonelt med bærekraft. Plakaten er ment å være en rettesnor for små og store virksomheter som vil unngå grønnvasking, og som ønsker å bidra positivt til at det grønne skiftet skjer raskere. 

Grønnvasking defineres som en form for misledende markedsføring, der et produkt eller en virksomhet fremstilles som bedre enn den faktisk er, i forhold til innvirkning på klima, natur og mennesker. Plakaten består av 10 prinsipper for markedsføring og kommunikasjon knyttet til bærekraft, og er inspirert av bloggernes “Sunn fornuft” og pressens “Vær varsom”-plakat.

Klimapartnere
Gjennom partnerskap jobber Klimapartnere for bærekraftig utvikling i næringslivet og for reduksjon av klimautslipp. I dag er de over 300 partnere bestående av både bedrifter, kommuner og organisasjoner fra hele landet. Klimapartnere har et fokus på FNs Bærekraftsmål 13 (stoppe klimaendringene) og 17 (samarbeid for å nå målene), og har som mål å sammen kunne nå 1,5-gradersmålet innen 2030. Medlemmer betaler en årlig avgift basert på antall ansatte i bedriften, og forplikter seg til å blant annet forankre klimaarbeidet i toppledelsen og gjennomføre årlig klimaregnskap. Til gjengjeld blir de en del av et nettverk med inspirasjon, kunnskap og støtte til å sette og å nå klimamål. 

Koalisjonen for Ansvarlig Næringsliv (KAN)
Koalisjonen for ansvarlig næringsliv er en koalisjon av næringsliv, fagbevegelser, sivilsamfunnsorganisasjoner og andre bevegelser som ber om en menneskerettighetslov for næringslivet. De står sammen for en verden der menneskerettighetene blir innfridd for alle, og der miljøødeleggelser blir stanset før de skjer. 

Flere land har allerede innført lover som regulerer næringslivets ansvar for menneskerettigheter og miljø. I Norge har Etikkinformasjonsutvalget lagt frem et lovforslag som ivaretar behovet for en menneskerettighetslov for næringslivet. KAN jobber for at lovforslaget resulterer i en best mulig lov.

Miljøfyrtårn
Miljøfyrtårn er nasjonal miljøsertifiseringsordning driftet av Stiftelsen Miljøfyrtårn, som ble etablert i 1997. Gjennom et digitalt system får virksomheter konkrete verktøy for å jobbe målrettet med å forbedre sine miljøprestasjoner innen områdene arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport. Dette gir virksomheter gode forutsetninger for å bidra til å oppnå flere av FNs bærekraftsmål. 

Over 7,000 virksomheter er sertifisert som Miljøfyrtårn – fra små og mellomstore virksomheter, til store konsern og kommuner. Med tilpassede kriterier for over 80 ulike bransjer, gjør Miljøfyrtårn bærekraft konkret og lønnsomt. 

Miljøfyrtårn-sertifisering er anerkjent av myndighetene ved offentlige innkjøp, og godkjent som miljødokumentasjon i anbudskonkurranser.

Norsk Senter for Sirkulær Økonomi (NCCE)
NCCE er landets største nettverk med fokus på sirkulærøkonomi. Sammen med medlemmene utvikler de nye forretningsmuligheter og ny utnyttelse av avfallsprodukter og restprodukter – og sikrer at ressurser forblir i kretsløpet så lenge som mulig. Medlemmer må betale årlig medlemsavgift og serviceavgift.

Skift
Skift er et næringsdrevet klimainitiativ som har som formål å gå foran og vise hvilke forretningsmuligheter som ligger i overgangen til lavutslippssamfunnet. Medlemsorganisasjonen består av toppledere i klimaambisiøse selskaper i det norske næringslivet. 

Sustainability Hub Norway
Sustainability Hub er et kunnskapsnettverk for bærekraftig forretningsdrift med fokus på strategisk og funksjonell bærekraft. Her får medlemsbedriftene inspirasjon og hjelp til å navigere på ulike temaer, som bærekraftsstrategi, -markedsføring, -organisering og bærekraftsrapportering. I tillegg har de etablert spesifikke fora, CFO Sustainability Network, sammen med Deloitte og Sustainable Food Norway (S-FOOD), et bedriftsnettverk for mat- og servicebransjen. 

UN Global Compact
UN Global Compact er FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv og er både Norges og verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft. Over 12,000 bedrifter i 160 land er medlemmer. I dag finnes det lokale UN Global Compact-nettverk i rundt 70 land på alle kontinenter, inkludert i Norge. I Norge er det per april 2021 ca. 260 medlemmer.  

Bedrifter som er medlemmer har forpliktet seg å følge UN Global Compacts ti prinsipper for ansvarlig næringsliv.