Endelig er det juni! Sommervarmen har kommet, og i hovedstaden er tiden straks inne for årets Pride-feiring. I år blir det både fysiske og digitale markeringer, og vi oppfordrer alle til å delta. Markeringene finner sted over hele landet også resten av året.

Hvorfor feirer vi Pride?
Natt til 28. juni 1969 hadde folk sett seg lei av politiets trakassering av skeive, og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet Stonewall Inn i New York. Dette var starten på den moderne homokampen. 

Nå markeres Pride hvert år, og du kan delta på en rekke ulike markeringer over store deler av verden. Mange steder er det dessverre en lang vei igjen for å oppnå likeverd og rettigheter for alle, og Pride-markeringene er både en fest og en del av en viktig politisk kamp. 

Årets pride-tema er internasjonalt fellesskap (#europe4all), med fokus på tre europeiske land som henger langt bak når det gjelder LHBT-rettigheter. Polen, Russland og Tyrkia er valgt ut som eksempler på land der det har skjedd en negativ utvikling, og der oppslutningen rundt autoritære ledere og såkalte “tradisjonelle” verdier har økt de siste årene. Rettighetene for LHBT er under press, og årets markering skal sette fokus på disse tendensene.

Oslo
Oslo Pride arrangeres i år fra 18.-27. juni, og består av både digitale og fysiske markeringer. Blant annet kan du delta på en rekke digitale foredrag, Q&A for foreldre med skeive barn, kunstopplevelser og andre arrangementer. I tillegg avholdes Norges første Twitch Pride Podcast!

Fullstendig program for årets Oslo Pride finner du her

Pride i andre byer
Mangfoldet, kjærligheten og retten til å være den du er, skal også feires i andre byer senere i år: 

  • Bergen Pride arrangeres 5.-12. juni med både filmvisninger, kunstutstillinger, debatter og foredrag, og lørdag 12. juni inviteres det til parade – men denne gangen på sjøen! 
  • Skeive Sørlandsdager i Kristiansand satser på å igjen kunne fylle gatene med farger og markere Pride 22.-28. august. 
  • Skeivå i Stavanger har ikke publisert datoene ennå, men har vanligvis markering i september. 
  • Trondheim Pride markerer 3.-12. september, og i år oppfordrer de faktisk alle til å strikke sin egen pride-genser!
  • Drammen Pride satser på å ha arrangementer i midten av august.
  • I Lillehammer feires det Vinterpride, som oftest i februar. 

Grunnet smittevernregler, kan årets Pride arrangementer bli endret. Følg med på de respektive arrangementene for oppdatert informasjon. 

Vi i Corporate Good ønsker alle en fantastisk Pride-feiring over hele Norge, og oppfordrer alle til å delta for å få kunnskap om LHBT-rettigheter, hvor langt vi har kommet og hvilke hindringer som gjenstår.

Happy Pride!