Av: Maria Peltokangas, forfatter og daglig leder i Corporate Good, og Katherine Duarte, skribent, rådgiver og foredragsholder

Allerede 12. april i år så var det Earth Overshoot Day for Norge som land. Hvis alle skulle hatt like høyt forbruk som vi nordmenn, ville vi ha trengt 3,6 jordkloder. Og nå går vi inn i årets største handlefest – Black Week og Black Friday ligger foran oss – og selve dagen er i år, fredag 24. november. 

Som selvutnevnte bærekraftsentusiaster er dette en uke vi gruer oss til. Vi vet at vi alle må gjøre alt vi kan for å redusere forbruket i Norge, samtidig så ser vi at handelsstanden pøser på med reklame om Black Friday-tilbud. Visste du at vi har 359 plagg i gjennomsnitt i garderoben vår (SIFO), og i 2022 ble det handlet for 16,1 milliarder på Black Week, ifølge Virke. Kjøpekraften hadde gått noe ned fra året før. Kanskje vi har begynt å ta til vettet om overforbruk og kjøpegalskap? Vi vet også at det er mange mennesker i Norge som trenger ting og at de ofte ikke har råd til å betale full pris for varene. Derfor har vi tatt frem våre egne “kjøpevettregler” for Black Friday.

image

Alternativer til Black Friday

Heldigvis så begynner det å komme mange bra alternativer til Black Friday. Flere kommuner har tatt ansvar og arrangerer Ombruksuka eller Gjenbruksuka for å motivere oss til å tenke oss om før vi kjøper noe nytt vi kanskje ikke engang trenger, og heller reparere det vi har, eller kjøpe brukt i stedet. Avfall Norge har laget en fin oversikt over hva som skjer rundt i Norge i løpet av uken.

Du kan også bli med på Circular Monday, som ble grunnlagt i Sverige i 2017 og blir ofte kalt dagen for sirkulært forbruk. Dagen er alltid mandag før Black Friday, som i år er 20. november. I løpet av dagen deler alle samarbeidspartnere (organisasjoner, influencere, bedrifter) bilder på sosiale medier med hashtaggen #circularmonday. Noen av partnerne gir rabatter på sirkulære varer og tjenester.  

Ta i bruk kjøpevettreglene for Black Friday og sikre at vi sammen betydelig reduserer omsetningen av nye produkter! Sjekk heller ut noen av de mange grønne arrangementene neste uke. Kanskje du blir positivt overrasket?