Corporate Good er medlem av Koalisjonen for ansvarlig næringsliv (KAN), en koalisjon bestående av sivilsamfunnsorganisasjoner, fagbevegelser og næringslivsaktører. Sammen stiller vi oss bak et felles mål; å få vedtatt en menneskerettighetslov for næringslivet.

Loven kalles Åpenhetsloven, og er nå inne til høring på Stortinget. Får den gjennomslag og vedtas slik KAN ønsker den, vil den blant annet sikre forbrukere innsyn i arbeidsforholdene der produktene vi kjøper er produsert. Loven vil pålegge store og mellomstore bedrifter en informasjonsplikt og en plikt til å gjøre aktsomhetsvurderinger. 

Vi støtter åpenhetsloven av to grunner
For det første setter loven menneskerettigheter tydeligere på agendaen. Å på den måten gi det sosiale aspektet ved bærekraft “større plass”, er svært viktig for å unngå at bedrifters bærekraftsarbeid utelukkende fokuseres rundt klimapåvirkning og miljø. 

For det andre tvinger det de bedriftene som omfattes av loven til å være mer bevisst på hele sin leverandørkjede, blant annet gjennom pålagt gjennomføring av såkalte aktsomhetsvurderinger. Dette innebærer at bedriften må kartlegge, forhindre og begrense mulig negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendig arbeid. 

Ringvirkningen av dette vil være at fabrikker også må bedre vilkårene sine, samt at økt innsyn gir forbrukere en reell mulighet til å ta bedre og bevisste valg.

Hvem skal bidra til et mer ansvarlig næringsliv?
Men hvem har egentlig hovedansvaret for å drive den bærekraftige utviklingen framover? Er det forbrukerne? Bedriftene? Staten?

I Corporate Good mener vi ansvaret er delt. 

  • Forbrukere har et ansvar for å etterspørre produkter der både menneskerettigheter og natur er ivaretatt i produksjonen. Med kompliserte verdikjeder og mangel på informasjon, er det derimot urimelig å forvent at private forbrukere har tid og ressurser til å kunne ta 100% informerte valg. 
  • Bedrifter må sørge for at informasjon er tilgjengelig, og for at produksjon av varer og levering av tjenester er så bærekraftig som mulig. De kan ikke lenger ha profitt som eneste prioritet, fordi den triple bunnlinjen (people, planet, profit) sakte men sikkert blir den nye normalen. Å ta samfunnsansvar og handle etisk, tror vi vil utgjøre et sterkt konkurransefortrinn i fremtiden. 
  • Staten har også et ansvar og et vedtak av åpenhetsloven vil være et eksempel på hvordan staten kan ta grep. Det må etableres lover og regler som stiller tydelige krav til bedriftene. Staten må vise at menneskerettigheter og naturen bli tatt hensyn til i selskapets drift. 

At ansvaret er tredelt på denne måten, understreker hvorfor vi trenger åpenhetsloven. Kravene den setter og ringvirkningene den vil få for hele samfunnet, vil være svært betydningsfullt for arbeidet med å nå FNs bærekraftsmål. 

Derfor er vi i Corporate Good for en åpenhetslov som stiller juridiske krav til bedrifter, og sammen med resten av KAN venter vi nå på at Stortinget også tar sin del av ansvaret ved å vedta loven slik at vi er litt nærmere løsningen vi trenger for en bedre fremtid.  

Status på åpenhetsloven, per 20. mai 2021
Loven har vært til høring med innspill fra blant annet UN Global Compact Norge, Plan Norge, Regnskogfondet og Forbrukerrådet. Innen 27. mai 2021 vil Familie- og kulturkomiteen avgi en skriftlig innstilling og et forslag til vedtak. Foreløpig dato for første behandling i Stortinget er 9. juni 2021. Her kan du lese mer om saksgangen.  

Om Koalisjonen for Ansvarlig Næringsliv (KAN)
Koalisjonen for ansvarlig næringsliv er en koalisjon av næringsliv, fagbevegelser, sivilsamfunnsorganisasjoner og andre bevegelser som ber om en menneskerettighetslov for næringslivet. De står sammen for en verden der menneskerettighetene blir innfridd for alle, og der miljøødeleggelser blir stanset før de skjer. 

Flere land har allerede innført lover som regulerer næringslivets ansvar for menneskerettigheter og miljø. I Norge har Etikkinformasjonsutvalget lagt frem et lovforslag som ivaretar behovet for en menneskerettighetslov for næringslivet. KAN jobber for at lovforslaget resulterer i en best mulig lov.