Ved å lese bøker kan du enkelt skaffe deg ny kunnskap innen aktuelle og spennende temaer. Vi har laget en liste over gode bøker innen bærekraft, klima og miljø. Kanskje en av disse kan være noe for deg eller noen du kjenner?

God lesning!

Oversikt oppdatert 24. januar 2022

Bærekraftig Business
av Maria Peltokangas, Runar Heggen og Tone Lise Forbergskog (2021)

Norsk næringsliv står overfor store forandringer, og hensynet til planeten, samfunnet og fremtidige generasjoner gjør at mange bedrifter vil bli nødt til å omstille seg i nær fremtid.

Bærekraftig business viser deg at det ikke er noen motsetning mellom bærekraft og en positiv bunnlinje. Virksomheter som tar samfunnsansvar vil lettere tiltrekke seg dyktige medarbeidere, ha en effektivt drift, øke omsetningen og lede an i det moderne, norske næringslivet.

 

Den store klimaguiden
av Thomas Horne (2020)

En god oppslagsbok for deg som ønsker å ta bedre klimavalg basert på fakta. I boken presenterer Thomas Horne informasjon om hvordan livene våre påvirker klimaet, enten vi snakker om bolig og hytte, transport og feriereiser, eller klær og kosthold.

Les boken hvis du ønsker å få hjelp til å forstå effekten av de valgene du tar i hverdagen din. I tillegg får mange gode, klimasmarte tips. Boken avsluttes med eksempler på 15 konkrete klimatiltak som du kan prioritere.

 

Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming
av Per Espen Stoknes (2017)

Per Espen Stoknes, psykolog med doktorgrad i økonomi, presenterer i denne boken fem grunnleggende psykologiske barrierer som hindrer oss i å handle i klimasaken. Stoknes viser hvordan vi, på en bedre måte, skal få til endring; gjennom bruk av nysgjerrighet, empati og et felles ståsted.

I boken presenterer han også en løsning på hvordan vi skal komme oss rundt barrierene for handling. I tillegg gis det mange konkrete tips til både hvordan vi kan nå frem med budskapet vårt, og hvilke konkrete handlinger vi kan gjøre.

Hvis du ønsker et kort resymé av boken anbefaler vi deg å se TedTalken med Per Espen fra New York i september 2017 “How to transform acocalypse fatigue into action on global warming – den har over 3 millioner visninger.

 

Doughnut economics
av Kate Raworth (2017)

I denne boken forklarer Kate Raworth på en oppsiktsvekkende måte hvordan dagens økonomiske system bidrar til sosial ulikhet og overproduksjon. Verdensøkonomien må tilpasses nåtidens utfordringer, og i boken presenterer Raworth et nytt alternativ: Doughnut Economics.

Steg for steg legger hun frem en alternativ måte å bygge opp økonomien på for å oppnå sosial fordeling – men uten å overskride jordas tåleevne. Boken er en godt skrevet, anerkjent øyeåpner.

 

Grønn vekst
av Per Espen Stoknes (2020)

Grønn vekst – er det mulig å få til? I denne boken gir psykologen med doktorgrad i økonomi, Per Espen Stoknes, nye perspektiver på bærekraftig vekst. Stoknes forklarer hvordan vi kan skape vekst på nye måter, samt hvordan vi kan skjelne grå vekst fra grønn vekst. I tillegg forteller han hvordan vi kan sikre at grønn vekst blir sunn vekst også i praksis.

Boken inneholder eksempler på hva dette betyr for oss som forbrukere, ansatte, bedriftsledere, eiere, borgere og myndigheter. Stoknes klarer å formidle forskning gjennom engasjerende historier, som både gir innsikt og inspirerer til handling.

 

Hjelp
av Øyvind Kvalnes (2015)

Med undertittelen “Hvordan kan vi gjøre en forskjell for andre” undersøker filosofen Øyvind Kvalnes hva som motiverer oss til å hjelpe hverandre. Boken byr på mange gode eksempler på hjelpsomhet og knytter dette opp mot aktuell forskning, blant annet fra Adam Grants bok Give and Take.

Vi i Corporate Good har tatt med oss budskapet om at hjelpsomhet smitter, og oppfordrer alle privatpersoner og bedrifter til å fortelle om alt det gode de gjør.

Kvalnes skriver i boken “Når hjelpsomhet blir synlig og tydelig for alle, skjer det en tilsvarende dominoeffekt. Flere blir med!”

 

Håp
av Petter Gulli (2020)

Boken er akkurat det undertittelen sier; “En praktisk guide for klimaoptimister.”

I første del av boken tar Gulli for seg de “brutale sannheter” om klimaet i dag blandet med konkrete og enkle tiltak hver og én kan gjøre for å leve litt mer klimavennlig.

I del to av boken får vi kunnskap om “fantastiske muligheter”, der Gulli gjør oss kjent med små og store løsninger som er satt i gang for å få klimautviklingen på rett kjøl.

Boken er lettlest og inspirerende for dem som ønsker å bidra til en litt grønnere hverdag. En god oppskrift på det vi nå trenger: HÅP!

 

Raushetens Tid
av Kathrine Aspaas (2012)

I denne boken utforsker Kathrine Aspaas nye måter å være menneske og medmenneske på. Særlig interessant er det hun forteller om menneskets fremste ressurs, nemlig vår emosjonelle intelligens, og hvordan den kan knyttes opp mot hva slags samfunn vi ønsker oss nå og i fremtiden.

Boken inspirerer oss til å være mer feiltastiske, åpne og samarbeidsvillige, og at det er fullt mulig å få til store ting hvis vi ønsker det. Det handler om hvilke valg tar vi her og nå. Boken innbyr til refleksjon, mer dialog og samarbeid – og til å ta personlig ansvar for samfunnet vi alle er en del av. Boken ble utgitt i 2012, men er i høyeste grad fortsatt aktuell!

 

Restart
av Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen (2017)

Restart er en fremtidsrettet men også dagsaktuell bok, om hvordan en bedrift kan sikre seg for fremtiden med en bærekraftig forretningsmodell.

Gjennom en praktisk verktøykasse kalt «Din restart», får leseren konkrete hjelpemidler til hvordan å gjøre de endringene som trengs.

Restart er lettlest og anbefales til alle som er nysgjerrige på hvordan bedrifter kan bli mer bærekraftige. Boken er også tilgjengelig som ebok og som lydbok der forfatterne selv leser. Mye nyttig info finnes også på nettsiden RESTART.business.

 

Verden på vippepunktet
av Dag O. Hessen (2020)

Professor Dag O. Hessen er mest kjent for sitt engasjement i krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi. I boken forklarer Hessen vippepunkter i klima og artsmangfold på en tydelig måte. Dette gjør han gjennom en ryddig gjennomgang av forskning på klimagasser og global oppvarming, og artsmangfold og utrydningstruet natur. 

Han viser i boken hvordan det virkelig står til med natur og klima – og hvor ille det kan gå om vi ikke klarer å redusere klimaendringene. Boken er en appell til oss alle om at vi må gjøre mer for å ta vare på kloden vår – og det raskt.

 

 

Har du tips om andre bøker om bærekraft og samfunnsansvar som du anbefaler? Send oss en mail til maria@corpgood.com eller ta kontakt med oss i sosiale medier.