Siden skuddårsdagen 2012 har vi i Gi bort dagen arbeidet med å inspirere, løfte og tilrettelegge for at bedrifter kan ta aktivt samfunnsansvar. For oss er det viktig at givergleden skal oppleves på kroppen, slik at de ansatte i bedriften skal føle at de gjør noe godt.

Vi ønsker nå å dele av vår erfaring med hvordan din bedrift kan ta aktivt samfunnsansvar, og dette har vi oppsummert i syv steg.

SETTE SEG MÅL
Det er viktig at bedriften setter seg et mål med hva man ønsker å oppnå. Eksempel på mål kan være at at dere ønsker å være en mer attraktiv arbeidsplass. Dere vil gjøre noe godt for en spesifikk målgruppe. Bli bedre kjent med nabolaget deres eller dere har behov for at ansatte skal samhandle bedre på tvers av avdelinger. Det er fullt mulig å oppnå flere av disse målene samtidig med deres samfunnsansvar.

KARTLEGGE RAMMER OG BEHOV
Nå er det viktig at deres rammer og behov kartlegges. Ønsker dere å gi bort av deres tid, kompetanse eller ting? Hvor ønsker dere å bidra geografisk? Er det noen krav fra ledelsen eller konsernet som skal ivaretas? Her er det viktig at dere husker på å innhente innspill fra forskjellige avdelinger. Vi har også erfaring med å lage prosesser som involverer alle ansatte i bedriften.

AVKLARE OMFANG
Neste steg i prosessen er å avklare omfang. Hvor mye tid skal ansatte få bidra med? Antall timer per år? Antall dager per år? Alle ansatte? Antall deltakere per aktivitet osv.

VELGE AKTIVITETER
Så kommer vi til valg av aktiviteter. Finnes det allerede eksisterende behov i lokalsamfunnet som passer deres behov og rammer, og som dere kan melde dere på til eller skal vi sette opp en tilpasset aktivitet? For oss i Gi bort dagen er det viktig at alle aktiviteter vi arrangerer skal skape verdi for både giver og mottaker.

GJENNOMFØRE AKTIVITETER
Da har dagen kommet til gjennomføring av aktiviteter. Vi kan hjelpe med tilrettelegging slik at dere på en enkel måte kan gjennomføre aktiviteten. Dette innebærer tydelig informasjon om blant annet hvilken organisasjon dere skal hjelpe, hva som skal gjøres og annen praktisk informasjon dere trenger for en god gjennomføring.

INTERN KOMMUNIKASJON
Husk å kommunisere internt slik at alle ansatte får oppleve stolthet rundt hva bedriften bidrar til. Dette er ofte et punkt som blir undervurdert. En lur huskeregel er å kommunisere både før aktiviteten, når den er gjennomført og gjerne en gang til i forbindelse med for eksempel feiringer og kick-offs!

DELE OPPLEVELSEN
Så oppfordrer vi alle våre givere til å dele opplevelsen av giverglede også eksternt. I boken «Hjelp» av Øyvind Kvalnes, kan vi lese at forskning viser at hjelpsomhet smitter! Dette gjør at hjelpere, slik som dere, har god grunn til å overvinne janteloven og motviljen mot å fortelle om hva deres bedrift gjør for å glede og hjelpe andre. Ved å dele deres erfaringer, kan dere inspirere og få andre til å gi! Sørg for at man på nettsiden deres kan lese om hvordan dere tar samfunnsansvar, og husk å linke opp til alle organisasjonene dere støtter!


Trenger du hjelp med aktivt samfunnsansvar

Hvis du ønsker en uforpliktende samtale om hvordan vi i Corporate Good maria@corpgood.com

Inspirasjon til samfunnsansvar

Hvis du ønsker å lese mer om noen av aktiviteter som vi har arrangert gjennom de siste syv årene, sjekk ut historiene på nettsiden vår.